337499 - Westergasfabriek
Amsterdam Y 3721
Haarlemmerweg 8, 1014 BE te Amsterdam
Haarlemmerweg 10, 1014 BE te Amsterdam

Omschrijving

KANTOORGEBOUW, behorende tot de gebouwen, gesitueerd aan de oostzijde van het terrein en oorspronkelijk bestemd voor werkplaatsen, kantoren en assistent-ingenieurswoning, die aan elkaar gebouwd zijn, doch zich onderscheiden door verschillen in bouwhoogte, detaillering en kapvorm; gemeenschappelijk is de toepassing van schuifvensters voorzien van met siermetselwerk gevulde boogtrommels, zoveel mogelijk twee aan twee gekoppeld, en de plaatsing van sierankers in de westgevels. Deze reeks gebouwen wordt eveneens van het park afgescheiden door een voetinghek met gemetselde pijlers.

Het kantoorgebouw is, met een verdieping, en aan de lange zijde met twee zijrisalieten en in het midden met een lage erker, door topgevels met opschrift ANNO 1885 en in het midden ICGA bekroond, onder langgerekt zadeldak opgetrokken; de zijrisalieten bevatten beneden de rondboogvormige ingangen naar resp. werkplaatsen en kantoren - aangegeven op het daarboven geplaatste fries - op de verdieping twee vensters en in de top drie kleine vensters met twee hoekpijlers met bollen terzijde en een door een fronton met bol bekroond topstuk; het middenrisaliet bezit beneden een driezijdige erker, afgesloten door een balustrade, op de verdieping een viertal gekoppelde vensters en in de top een rondboogvenster met twee kleinere vensters terzijden; voorts twee hoekpijlers, trappen met obelisken en een gebogen fronton met bollen en obelisk; de tussengelegen gevelgedeelten tellen elk zes vensterassen die per twee zijn geaccentueerd door een bolvormige bekroning bij de kroonlijst. De oostgevel is in vergelijkbare trant uitgevoerd.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor