338692 - Vesting Naarden
Naarden G 2389
Ruijsdaelplein 6 M, 1411 RD te Naarden
Vestingwerken 1 P 1, 1411 WC te Naarden
Vestingwerken 1 Q 1, 1411 WC te Naarden
Tegenover Ruijsdaelplein 29, 1411 RD te Naarden

Omschrijving

Segment van verdedigingswerk vesting Naarden, deel uitmakend van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het werk bestaat uit een aanleg van aardwerken met natte gracht en bijbehorende bebouwing zoals hierna genoemd.

De aanleg vormt een onderdeel van de verdedigingswerken rond Naarden en omvat een courtine tussen bastion Oranje en bastion Promers, voorliggende natte gracht met daaraan verbonden ravelijn, via een dam.

Op de courtine bevinden zich:

- De Utrechtse Poort (gebouw M). De poort is uitgevoerd als een aardgedekt, bomvrij bouwwerk in eclectische trant. De poort verleent toegang tot de met het ravelijn verbonden uitvalsweg naar Utrecht.

- Houten bergloods (bekend als de Gele loods).

- Een ijzeren brug, als verbinding over de hoofdgracht naar de dam aan het ravelijn.

In de natte gracht voor de courtine bevinden zich:

- Een ravelijn Oranje-Promers, met daarop twee bomvrije wachthuizen (bekend als gebouw Q1 en gebouw P1). De beide bomvrije wachthuizen bevatten legeringsruimten, een kanonremise en een munitiemagazijn.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats