338692 - Vesting Naarden
Naarden G 3076
Vestingwerken 1 R, Naarden
Vestingwerken 1 S, Naarden
Vestingwerken 1 T, Naarden
Adriaan Dortsmanplein 3, 1411 RC te Naarden

Omschrijving

Segment van verdedigingswerk vesting Naarden, deel uitmakend van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het werk bestaat uit een aanleg van aardwerken met natte gracht en bijbehorende bebouwing zoals hierna genoemd.

De aanleg vormt een onderdeel van de verdedigingswerken rond Naarden en omvat een bastion en voorliggende natte gracht.

Op het bastion (bekend als bastion Promers) bevinden zich:

- Een bomvrije kazerne Promers (gebouw N), gelegen in de keel van het bastion. De kazerne bevat een poterne naar de nabijgelegen kanonkelders (gebouw O);

- Een bomvrij gebouw bestaande uit twee kanonkelders, in de linker lage flank van het bastion (gebouw O). De kelders staan via een poterne in verbinding met de kazerne (gebouw N);

- Twee bomvrije kanonremises (bekend als gebouw Q en gebouw S);

- Een bomvrije drievoudige mortierkazemat met poterne en verdieping (gebouw R), met onder meer munitiemagazijnen en logiesruimten. Aan de saillantzijde bevinden zich drie mortierkazematten;

- Twee bomvrije kanonkelders met kruitkelder, poternes, luistergang en waterpoort (bekend als gebouwen P en T). Gebouw P is verbonden met kazerne Promers. Gebouw T is dat niet;

- Een bomvrij gebouw bestaande uit twee kanonkelders, nabij de rechter lage flank van bastion Promers (gebouw U).

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bomvrij militair object