338692 - Vesting Naarden
Naarden G 2818
Naarden G 2185
Naarden G 2792
Naarden G 980
Oude Haven, havenaanleg; Nieuwe Haven, havenaanleg, Naarden

Omschrijving

HAVEN MET ZEEBRUG OF HAVENPOORT. In de vestingwerken is een gedeelte van de Middeleeuwse omgrachting opgenomen als havenaanleg aan de zuidzijde van bastion OudMolen, langs Oude en Nieuwe Haven en Kooltjesbuurt, voorzien van gemetselde kademuren met trappen (uitgezonderd de gepalisseerde walkant aan de bastionzijde van de Kooltjesbuurt). In het midden van de haven een v.m. sluis, waarvan de houten puntdeuren inmiddels zijn verdwenen en waaraan een schotbalkkering is toegevoegd, overwelfd door een hoge gemetselde boogbrug - blijkens een steen vernieuwd in 1779 en 1967 - die recht tegenover de Marktstraat is gelegen en toegang geeft tot het bastion OudMolen. Deze haven heeft tussen de bastions OudMolen en Katten een verbinding met de hoofdgracht door middel van een hoge gemetselde boogbrug - in oorsprong een coupure met houten overbrugging - overwelfd in 1790 om als waterpoterne te dienen en daarom Zeebrug of Havenpoort genoemd, en in de 19e eeuw aan de grachtzijde van een schotbalkkering voorzien. Voorts staat de haven m.b.v. een boomgat nabij de vroegere Amsterdamse Poort in verbinding met de hoofdgracht.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterweg, werf en haven