338692 - Vesting Naarden
Naarden G 2441
Naarden G 2442
Adriaan Dortsmanplein 5, 1411 RC te Naarden
Adriaan Dortsmanplein 7, 1411 RC te Naarden

Omschrijving

GARNIZOENSBUREAU. Uit 1887 daterend garnizoensbureau; gebouw met verdieping onder flauwhellend schilddak met omlopende kroonlijst, gekornist bij de gebosseerde lisenen, bij de lisenen op de hoeken en bij het middenrisaliet, opgetrokken in baksteen op natuurstenen plint en afgewisseld met een natuurstenen band, en mede gediend hebbend tot onderofficierswoningen en strafkamers beneden en tot bibliotheek en officiersverenigingszaal boven. De NO-gevel bevat het middenrisaliet met ingang in het midden met te weerszijden elk twee paar gekoppelde vensters met roedenverdeling, beneden getoogd en op de verdieping rondboogvormig afgesloten; de korte NW-gevel bevat een toegang en op de verdieping een rondboogvenster in het midden; de ZW-gevel is eveneens van vensters met roedenverdeling voorzien; de ZO-gevel bevat een enkel klein venster (gebouw P IV).

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw