's-Gravenhage L 7621
Parallelweg 225, 2525 NL te 's-Gravenhage

REMISEGEBOUW c.a.

Het als een hal geconstrueerde remisegebouw bevat vier sprongsgewijze in lengte toenemende tramstallingsruimten, elk voorzien van drie inrijbanen met rails, perrons te weerszijden, en een verhoogde lichtkap in het midden, alsmede aan de noordzijde van de Ter Borchstraat en door een met muur en toegangshek afgesloten binnenplaats onderbroken reeks aaneengesloten dienstruimten, waaronder een smederij met smidse en een stookruimte met schoorsteen. De architectonische vormgeving van het gebouw sluit aan op de reeds bij monumentnummer 353811 gegeven omschrijving.

Het feitelijk remisegedeelte telt aan de zijde van de Frans Halsstraat en de Parallelweg twaalf vensterassen, corresponderend met de inrijbanen, terwijl de vier langgerekte lichtkappen erboven telkens worden afgesloten door topgevels met natuurstenen afdekplaten en bekroningen; zij waren in oorsprong elk voorzien van een houten luik. De kortste stallingsruimte, aan de Wouwermansstraat, telt acht vensterassen, de volgende ruimten zijn telkens ter lengte van twee vensterassen uitgebreid. Het betreft alle getoogde vensters met kleine stalen onderverdeling. De hoge smalle inrijdeuren aan de binnenplaatszijde zijn in de benedenhelft van panelen en in de bovenhelft van glasruiten voorzien, alsmede van sierlijke gehengen.

Inwendig bevat het remisegedeelte de oorspronkelijke draagconstructie, bestaande uit stalen I-kolommen en geklonken vakwerkliggers, terwijl de bakstenen buitenmuren aan de binnenzijde van steunberen zijn voorzien en de lichtkappen van houten spanten. Van de perrons resteert eveneens de oorspronkelijke stalen draagconstructie, waarmee tevens de tramrails zijn verbonden. Zowel in- als uitwendig bevindt zich aan de bovenzijde de nummeraanduiding van 1 tot en met 12 van de inrijbanen. Bij de uiteinden van de trambanen zijn trappen gesitueerd naar de onderliggende reparatieruimten.

De in verwante trant gebouwde, lagere, dienstruimten bezitten getoogde vensters van verschillend formaat, deels gekoppeld, en een platte afdekking. Deels zijn zij geintegreerd met de gebouwen onder monumentnummer 353821 en 353827.

Hoofdgebouw van het remise-complex, thans dienend tot stalling van historisch trammaterieel met bijbehorende remises en dienstruimten als zodanig van belang en behorend bij monumentnummer 353811.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning