Omschrijving

Op een trapeziumvormig terrein met afgeschuinde hoeken opgetrokken complex van gebouwen, ontworpen door de toenmalige gemeente-architect A. Schadee ten behoeve van de Haagsche Tramwegmij. in 1906, De remise heeft de volgende samenstellende onderdelen:1. REMISEGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 353816.

2. DIENSTWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 353821.

3. KETELHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 353827.

4. PEKELREMISE EN WERKPLAATS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 353833.

5. OMMURING MET HEKWERKEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 353839.

De gebouwen , muren en hekwerken zijn qua vormgeving kenmerkend voor de tijd van ontstaan door de mengeling van Art Nouveau- en Berlagiaanse-elementen bij een in wezen eclectisch-Renaissancistische bouwtrant en door de toepassing van staalconstructies in het remisegebouw. De buitenmuren bestaan uit baksteen, afgewisseld door oranjekleurige siersteenbanden, en zijn voorzien van lisenen, getande boogfriezen, natuurstenen hoekbekroningen en onderdorpels.

Als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een gemeentelijke tramremise uit de eerste periode van elektrificatie van het tramwegnet, versterkt door de aanwezigheid van historische trams in de remise, is het complex van belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt en uit het oogpunt van de geschiedenis van het openbaar vervoer.