508296 - Reitdiepsluizen
Reitdiepskade 11, 9974 PJ te Zoutkamp

Omschrijving

In het laatste kwart van de 19de eeuw gebouwde LOODS van de Rijksbetonningsdienst. Verdiepingloos houten gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken op stenen voet en gedekt door een met pannen belegd afgeknot schilddak. De voor- en zijgevels uitgerust met deuren en zesruitsschuiframen. Het gebouw is thans in gebruik als VVV-kantoor en plaatselijk museum, aan welke functies het in- en uitwendig is aangepast. De waarde van dit gebouw ligt met name in de oorspronkelijke functie van loods van de Rijksbetonningsdienst, de karakteristieke ligging aan de (niet van rijkswege beschermde) binnenhaven en de relatie met de overige complex-onderdelen.

Loods van de Rijksbetonningsdienst van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;