Inleiding

REITDIEPSSLUIZEN. Sluizencomplex, aangelegd in 1877 in de kort tevoren ter afsluiting van het Reitdiep in 1874-1876 aangelegde afsluitdijk, die loopt van het Friese Nittershoek tot aan de voormalige batterij (thans het terrein om de sluismeesterswoning) te Zoutkamp. Sinds de afsluiting van de Lauwerszee bij Lauwersoog in 1969 hebben de sluizen hun zeekerende functie verloren.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Schut- en Uitwateringssluis (Reitdiepssluis), Sluisweg ongd

2. Buitenhaven met Korte Hoofd en Lange Hoofd, Sluisweg ongd

3. Sluismeesterswoning, Sluisweg 22

4. Sluismeestersverblijf, Sluisweg ongd

5. Deurenloodsen met sleephelling, Reitdiepskade 1;1a

6. Loods van de Rijksbetonningsdienst, Reitdiepskade 11 (mon.nr. 35875)

De bij het complex behorende binnenhaven wordt vanwege te weinig monumentale waarden, als gevolg van ingrijpende wijzigingen in 1990, niet van Rijkswege beschermd. Het belang van deze binnenhaven, evenals overigens dat van het jongere sluismeestersverblijf op een der hoeken van de uitwateringssluis, ligt op gemeentelijk niveau.

Waardering

Sluizencomplex uit 1877, bestaande uit de schut- en uitwateringssluis, de buitenhaven, de sluismeesterswoning, het sluismeestersverblijf, de (voormalige) deurenloodsen en de loods van de Rijksbetonningsdienst, van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de waterstaatkundige geschiedenis van de provincie Groningen, in het bijzonder voor die van de afwatering van het Westerkwartier en een groot gedeelte van Hunsingo;

- de gedifferentieerde samenstelling van het complex;

- het materiaalgebruik en de vormgeving;