508296 - Reitdiepsluizen
Reitdiepskade 1, 9974 PJ te Zoutkamp
Reitdiepskade 1 A, 9974 PJ te Zoutkamp

Omschrijving

Drie gekoppelde houten DEURENLOODSEN met bijbehorende SLEEPHELLING, bestaande uit geleiderails, lier en draaischijf. De houten loodsen onder met pannen belegde schilddaken werden gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw als berging voor de sluisdeuren en bijbehorende attributen. De tegenover de Reitdiepssluis gelegen loodsen zijn thans aangepast aan de functies van restaurant en scheepstuigerij. Daartoe zijn ondermeer lichtopeningen ingebroken. Als gevolg van deze aanpassingen ligt de waarde van deze drie gebouwen voornamelijk in hun oorspronkelijke functie, de silhouetwerking en de karakteristieke ligging tegenover de sluis.

Deurenloodsen met sleephelling van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;