508296 - Reitdiepsluizen
Sluisweg 22, 9974 RJ te Zoutkamp

Omschrijving

SLUISMEESTERSWONING behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Rechthoekig onderkelderd verdiepingloos gebouw, opgetrokken uit rode Groninger handvormsteen en gedekt door een omlopend met blauwe platte Friese pannen belegd samengesteld schilddak met hoekschoorstenen met borden; verkropte kroonlijst. De gevel aan wadzijde is voorzien van een blokbepleistering; voorts gepleisterde plint, hoekpilasters en deuromlijsting. De voorgevel, met boven de ingang een dakhuis, is symmetrisch ingedeeld: in de as de ingangspartij met aan weerszijden twee zesruitsschuiframen in getoogde omlijsting; hardstenen stoep; keldervensters. In de linker- en rechterzijgevels eveneens zesruitsschuiframen met stukomlijsting.; die aan wadzijde kenden in de jaren zestig nog houten persiennes. Alleen het hoofdblok is beschermd; de recente (ver)nieuwbouw aan de achterzijde van het pand valt buiten de bescherming.

Sluismeesterswoning van algemeen belang wegens

- de ouderdom;