Leusden C 743
Treekerweg 46, 3832 RT te Leusden

Inleiding

In 1890-'92 naar ontwerp van Jan Pothoven in opdracht van A.J. de Beaufort gebouwd KOETSHUIS met dienstwoning, poortgebouw en ommuurde binnenplaats, behorend tot de buitenplaats Den Treek. Het gebouw is thans als woonhuis in gebruik en in de periode 1987 - 2002 verbouwd en gerestaureerd door H. Buiten. Koetshuis met dienstwoning is uitgevoerd op rechthoekige grondslag in eclectische, op Franse architectuurvoorbeelden geïnspireerde trant met witgepleisterde baksteenmuren op een natuurstenen plint, voorzien van geblokte hoeklisenen en rondboogvensters, onder samenstel van met leien en zinken roeven gedekte, afgeplatte schilddaken met omlopende kroonlijsten.

Het hoofdgebouw is - uitgezonderd de twee bouwlagen tellende torenachtige middenpartij aan de noordzijde - opgetrokken met één, hoge bouwlaag rondom een, in oorsprong, met een glazen kapverdieping in schilddakvorm overdekte binnenplaats. Deze is toegankelijk via drie dubbele en twee enkele paneeldeuren.

De brede koetsenstalling-vleugel bevat voorts aan de westzijde van de binnenplaats een uitbouw, in oorsprong bestemd voor de stalling van gastpaarden. De oostelijke vleugel was ten dele ingericht als paardenstal met halfronde hooiluikkapel aan de binnenplaatszijde en ten dele als dienstwoning met twee halfronde dakkapellen aan de oostzijde.

De risalerende middenpartij aan de noordzijde bevat een tweelicht met deelzuiltje en een halfronde dakkapel.

Het aan de zuidzijde gesitueerde poortgebouw, door middel van hoge tuinmuren met het hoofdgebouw verbonden, heeft aan de buitenzijde een brede, recht afgesloten doorgang en een ziende kap.

Waardering

Koetshuis met dienstwoning, poortgebouw en ommuurde binnenplaats zijn van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en als onderdeel bij de buitenplaats Den Treek.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.