Brielle B 4987
Brielle B 1504
Asylplein 21 b, 3231 VA te Brielle
Asylplein 20 A, 3231 VA te Brielle
Asylplein 19 B, 3231 VA te Brielle
Asylplein 18, 3231 VA te Brielle

Omschrijving

In 1872-74 als Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden in opdracht van de Hoofdcommissie van de herdenking van 1572-1872 te Brielle naar ontwerp van C. Outshoorn in neo-Renaissance-stijl gebouwde reeks van in oorsprong veertien hofjeswoningen, gegroepeerd in een L-vorm - als onvoltooid resultaat van een oorspronkelijke U-vormige opzet - met elk symmetrisch ingedeelde vleugels en ommuurde achtererven rondom een open plantsoen.

Het geheel is met een bouwlaag, kelder en kapverdieping opgetrokken in baksteen op hoge hardstenen sokkel, waarin tevens de onderdorpels van de langgerekte, op kruiskozijnen geinspireerde vensters met grote roedenverdeling en met geblokte omlijsting zijn opgenomen, onder samenstel van met leien gedekte, dwarse zadeldaken met dakkapellen aan voor- en achterzijde en gekorniste kroonlijsten tussen trapgevels.

De negen vensterassen tellende, rijk gedecoreerde hoofdvleugel bevat een hoger opgetrokken, risalerende middenpartij met geblokte hoeklisenen onder door klokketoren met vergulde windwijzer bekroond tentdak en aan de voorzijde voorzien van een dakkapel met topgevel en aansluitend een gesloten natuurstenen balustrade; in de topgevel een rondboogvormig afgesloten vensterpartij en cartouche met het jaartal 1872.

In het midden de door een gebosseerde pilaster-omlijsting en hardstenen stoep met twee leeuwen die elk het gekleurd stadswapen dragen, gemarkeerde ingangspartij met dubbele paneeldeuren en verdeeld bovenlicht, bekroond door een reliëf met wapen en portretbuste van Willem van Oranje.

Te weerszijden van de ingang zijn de vensters voorzien van natuurstenen blokken ter afwisseling van de baksteen, en van vlakke bovendorpels met bekroonde wapenschilden in reliëf.

De aangrenzende delen van de hoofdvleugel hebben elk in de voorgevel een licht risalerende ingangspartij met enkelvoudige paneeldeur voor in oorsprong telkens twee woningen en verdeeld bovenlicht, afgesloten door een gebeeldhouwde cartouche met wapenschild, en een drietandvormig muuranker in de trapvormige topgevel met driehoekig fronton en obelisk-achtige bekroning.

De vensters worden bekroond door een natuurstenen entablement en sierblokken in de strekken.

De vrijstaande zijgevels hebben gebosseerde hoekpilasters, bekroond door dubbele rozetten en balusters, waarboven bolvormige vazen, alle in natuursteen; de entablementen boven de vensters zijn voorzien van gebeeldhouwde cartouches. In het midden van de trapvormige topgevel met gebogen fronton een rondboogvormig afgesloten venster met natuurstenen blok-omlijsting en voorts een drietal drietandvormige muurankers.

De achtergevel is in verwante, doch versoberde trant uitgevoerd, waarbij het middenrisaliet door een gesloten natuurstenen balustrade wordt afgesloten; aan de achterzijde tevens de schoorstenen, alle met gemetselde banden rondom.

De twaalf vensterassen tellende zijvleugel is op dezelfde wijze als de zijwoningen in de hoofdvleugel uitgevoerd, waarbij de gebeeldhouwde cartouches boven de ingangen respectievelijk zijn voorzien van wapenschilden, de letters AVH en het jaartal 1874.

Woningreeks van rijk gedecoreerde neo-Renaissance-architectuur en met in oorsprong bijzondere bestemming, van algemeen belang wegens architectuur-, sociaal- en cultuurhistorische waarde, alsook wegens de herinnering aan het Brielse eeuwfeest van 1872.

Plantsoen op het Asylplein met formele paden structuur. Midden in het plantsoen in relatie met het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden gesitueerd bronzen standbeeld, op zich verjongende , achtzijdige natuurstenen sokkel met opschrift 1572 LIBERTAS PRIMITIAE 1872, voorstellende Victoria met vlag, blijkens inscriptie vervaardigd naar ontwerp van J.Ph. Koelman omstreeks 1872, van belang als herinnering aan het Brielse eeuwfeest van 1872 en wegens kunst- en cultuurhistorische waarde.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid