365879 - Vesting Gorinchem
Gorinchem D 4616
Gorinchem D 4528
Gorinchem D 4024
Gorinchem D 3829
Gorinchem, ten noordwesten van de stad

Omschrijving

Segment van verdedigingswerk vesting Gorinchem, deel uitmakend van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het werk bestaat uit een aanleg van aardwerken en bijbehorende bebouwing en objecten zoals hierna genoemd.

De aanleg vormt een onderdeel van de noordwestelijke verdedigingswal van Gorinchem en omvat de restanten van de courtine tussen bastion II en bastion III.

Ter plaatse van de voormalige Kanselpoort bevindt zich een coupure in de courtine, bestaande uit twee gemetselde keermuren. Op de courtine bevindt zich een houten schotbalkenloods. De schotbalken konden gebruikt worden voor zowel de Grote Sluis in het Merwedekanaal als de hierna genoemde grondduiker. In de courtine bevindt zich eveneens de gemetselde inlaat van een grondduiker.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling