365879 - Vesting Gorinchem
Gorinchem B 2539
Gorinchem C 5141
Gorinchem C 3838
Gorinchem C 4261
Gorinchem, Ten zuidoosten van de stad

Omschrijving

Segment van verdedigingswerk vesting Gorinchem, deel uitmakend van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het werk bestaat uit een aanleg van aardwerken, gracht en bijbehorende bebouwing en objecten zoals hierna genoemd.

De aanleg is een onderdeel van de zuidoostelijke verdedigingswal van Gorinchem en omvat een courtine tussen bastion VII en VIII en natte gracht (waaronder een deel bekend als Zalmhaven) gelegen voor de courtine.

Een gemetselde borstwering met een hoogte van ongeveer 1.80 meter en met twee embrassures bevindt zich ten noorden van de Zalmhaven, als noordelijke afsluiting.

In de natte gracht bevindt zich een dam met daarin een gemetselde schotbalksluis.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling