Apeldoorn AB 2914
Mecklenburglaan 20, 7315 DS te Apeldoorn

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Twee verdiepingen hoog in rode baksteen opgetrokken ten dele onderkelderd blokvormig hoofdgebouw onder met grijze pannen gedekt zadeldak met ruim overstek. Oorspronkelijk was de entree van het huis, dat in 1851 in chalet-stijl werd opgetrokken, centraal, in de westgevel, gelegen. Aan het begin van deze eeuw werd de entree naar de oostgevel verplaatst. Waarschijnlijk is de paneeldeur met ovaalvormig venster centraal in deze gevel van de voormalige ingangspartij aan de westzijde afkomstig. De architect van het huis is onbekend. Op grond van stilistische overeenkomsten met het Aardhuis (Jachthuis op het Kroondomein), dat omstreeks dezelfde tijd door de architect van Koning Willem III, H.F.G.N. Camp, werd ontworpen, wordt wel verondersteld, dat deze architect ook het plan voor huis De Veenkamp heeft gemaakt. Oorspronkelijk was het huis van een ornamentele daklijst en waren de vensters van persiennes voorzien (laatstgenoemde luiken zijn in een schuur bij het huis opgeslagen en wachten op een opknapbeurt). Tussen de beganegrond en eerste verdieping is omgaand langs het huis een eenvoudige dubbele kordonlijst aangebracht, bestaande uit een dubbele uitgemetselde baksteenlaag. Oostgevel: ter weerszijden van de voordeur, die van een enkelruits bovenlicht is voorzien, twee schuifvensters met 6-ruitsindeling. In de topgevel een 4-ruits schuifvenster. Noordgevel: beganegronds aan linkerzijde een schuifvenster met 6-ruitsindeling en rechts een aan voornoemd venster identiek kozijn met 20e-eeuws 2-ruitsvenster. Op eerste verdieping rechts een aan voornoemd venster identiek kozijn met 20e-eeuwse vensterindeling in twee ruiten en links een ruit-vormig privaatvenster met 2-ruitsindeling. Westgevel: centraal een 20e-eeuwse dubbele glazen deur met 2-ruits bovenlicht omlijst door pilasters met kroonlijst: de omlijsting van de voormalige hier gesitueerde voordeur. Rechts en links hiervan een schuifvenster met 20e-eeuwse indeling in twee ruiten. Op eerste verdieping een dubbele beglaasde deur met 2-ruits bovenlicht met aan weerszijden een schuifvenster met 20e-eeuwse 2-ruitsindeling. In de topgevel een 4-ruits schuifvenster. Onder aan de gevel links een hardstenen plakette met de tekst: "De eerste steen is gelegd door Alexander Frederik Steers. Geboren den 1 December 1847. Den 10 Maart 1851." Zuidgevel: beganegronds aan linkerzijde een schuifvenster met 20e-eeuwse indeling in twee ruiten en aan rechter zijde een deur naar de hierachter gesitueerde keuken, met ovaal paneel, 4-ruits venster en 2-ruits bovenlicht. Op de eerste verdieping links en rechts een schuifvenster met 20e-eeuwse 2-ruitsindeling.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats