Apeldoorn AB 2914
Bij Mecklenburglaan 20, 7315 DS te Apeldoorn

Omschrijving

KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Voormalig koetshuis annex paardestal op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met overstek, waarvan het noordelijke dakschild overgaat in een lessenaarsdak. Oorspronkelijk was het voormalige koetshuis annex paardestal van een ornamentele daklijst in chalet-stijl voorzien. Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex tot een woning verbouwd, waarbij het inwendig veel veranderingen heeft ondergaan. Ook zijn toen nieuwe vensters aangebracht en kregen bestaande vensters deels nieuwe ruitindelingen. Westgevel: beganegronds een centraal gelegen 3-ruits schuifvenster, op eerste verdieping een identiek venster en in de topgevel een gietijzeren roosvenster. Noordgevel: een aanbouw onder lessenaarsdak met drie houten staldeuren, die toegang verlenen tot een voormalige kalverenstal. Oostgevel: centraal gelegen een getoogd deurkozijn, waarvan de oorspronkelijke dubbele deur door een venster is vervangen. Op de eerste verdieping een rechthoekig kozijn - waarin een venster van recente datum - van de voormalige deur naar de hooizolder. Links en rechts hiervan een gietijzeren roosvenster. In de topgevel een duiventil, bestaande uit in de muur uitgespaarde openingen van het formaat van een baksteen in staand verband, waarin een vooruitspringende baksteen-kop als platform. Zuidgevel: links onderaan de gevel een hardstenen plakette met de tekst: "De eerste steen is gelegd op 1 september 1884 door Herman Willem Daendels geb. den 19 April 1873".

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.