Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
407509
Complexnummer
407240 - Noorderbegraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82724/95
Kadastrale aanduiding
Hilversum R 7550
Laan 1940-1945 2, 1222 NL te Hilversum

Omschrijving

Aulagebouw met poort, Laan van 1940-45 nr. 2.

Langgerekt gebouw met centraal gesitueerde aularuimte, tussen enerzijds de open, door vier slanke, betegelde kolommen ondersteunde poort met aangebouwde, onderkelderde bergruimte, en anderzijds de rondboogvormige ingang met aangebouwde kantoorvleugel, alle voorzien van een omlopende verticale zwart/wit-tegelrand onder de dakluifel.

Met uitzondering van de ingangen is de westgevel geheel gesloten. De korte zijgevels te weerszijden van de open poort zijn elk voorzien van een reeks horizontale bovenlichten; voorts aan de aula-zijde een neven-ingang met stoep.

De aangebouwde bergruimtevleugel bevat verder in de zuidgevel een verticale vensterstrook, in de oostgevel een dubbele deur, terwijl aan de zuidwestzijde een laag, rechthoekig terras in de aangrenzende waterpartij is aangebracht met zwart/wit betegelde vloer, toegankelijk via een gemetselde trap met dwarsmuur.

De poort bevat een eenvoudig hekwerk tussen korte zijmuren.

De oostgevel van de hoofdvleugel wordt geleed door een reeks van negen verticale in vijftien verticale velden ingedeelde vensterpartijen, waarvan de meest zuidelijke verdubbeld is ten behoeve van de uitvaartdeur, en een vierkant venster bij elk uiteinde. De westgevel bevat een drieledig en een enkelvoudig venster.

Aulagebouw met poort en bijbehorende vleugels, hoofd-onderdeel van de Noorderbegraafplaatsgebouwen, van belang als onderdeel van het complex met monumentnummer 407240.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 407240. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen