Omschrijving

In 1927-30 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd complex ten behoeve van de Noorderbegraafplaats, bestaande uit een hoofdgebouw met aula en poort, een vrijstaande woning en een dienstvleugel met een half-open fietsenstalling alsmede een in de aanleg geintegreerde vijverpartij, gemetselde bloembakken en terrasmuren, waarbij de gebouwen zijn samengesteld uit door platte daken met overstek gedekte, blokvormige, deels met gebogen muren uitgevoerde bouwvolumes van wisselende hoogte, grotendeels witgepleisterd boven een ongepleisterde bakstenen plint, met toepassing van stalen, in verticale ruiten onderverdeelde, vensterpartijen met dunne, grijsgekleurde profielen.

Tussen het noordelijk dienstgebouw en de dienstwoning bevindt zich een eenvoudig hek nabij de ingang, terwijl tussen het kantoorgedeelte en de dienstwoning een hek tussen gemetselde pijlers is aangebracht.

Complex met een voor de vijfde fase in de oeuvre-ontwikkeling in het werk van Dudok kenmerkende vormgeving wegens de gematigd-plastische toepassing van blokvormige en half cilindrische bouwvolumes, alsook slanke, betegelde kolommen en gevarieerd materiaal- en kleurgebruik, en als zodanig van belang uit architectuurhistorisch en stilistisch oogpunt.

Complex bestaande uit de volgende onderdelen: 1. Aulagebouw met poort, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407509.

2. Dienstwoning, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407513.

3. Dienstvleugel, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407517.