Loosdrecht C 7097
Bij Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC te Loosdrecht

Omschrijving

In sobere 'middeleeuwse' trant in het eerste kwart van deze eeuw uitgevoerd POORTGEBOUW, gesitueerd aan de zuidzijde van de open kasteelhof van het kasteel-museum Sypesteyn en geintegreerd met de tot verschillende hoogten gemetselde AFSCHEIDINGSMUREN. De hoge zuidoostelijke muur wordt bekroond door kantelen en heeft bij de hoektoren een rondboogvormige spaarnis, bij de zuidhoek een gemetselde berging onder lessenaarsdak een rondboogvormige doorgang met deur; de korte noordoostelijke muur bevat een smalle getoogde deur waarboven aan de buitenzijde een mascaronsteen, terwijl op de oosthoek de ronde HOEKTOREN is opgetrokken, vanaf de hof toegankelijk door een getoogde deur, met een uitkraging aan de bovenzijde; de lange, lage zuidwestelijke muur, waarin de poort, heeft aan de zijde van de slotgracht een vijftal muurankers. De met een muizetandlijst versierde poort heeft een rechthoekige doorgang onder met leien in rijndekking gedekt schilddak. Voorts is de poort verbonden met een eenvoudige, van ijzeren balusterleuningen voorziene TOEGANGSBRUG over de zich versmallende slotgracht, met bij de poort een opklapbaar deel, steunend op een gemetselde pijler.

Poortgebouw met brug, afscheidingsmuren en hoektoren van belang als onderdeel van het Sypesteyn-complex.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen