Omschrijving

In 'middeleeuwse' trant met authentieke oude materialen herbouwd KASTEEL SYPESTEYN, van meet af aan bestemd als reconstructie van een voorvaderlijk kasteel en tevens als museum voor de particuliere antiekcollectie van de stichter Jhr. C.H.C.A. van Sypesteyn. Het van 1902-26 fasegewijs tot stand gekomen complex omvat de volgende onderdelen:1. HET KASTEEL-MUSEUM OF HOOFDGEBOUW MET BIJBEHORENDE INTERIEUR-ONDERDELEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 419788;2. POORTGEBOUW MET AFSCHEIDINGSMUREN, HOEKTOREN EN TOEGANGSBRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 419790;3. PORTIERSWONING EN AFSCHEIDINGSMUUR MET HOEKTOREN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 419791;4. KOETSIERSWONING, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 419792;5. TOEGANGSHEK MET STENEN WELFBRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 419793;6. WATERPUT, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 419794;7. POORT MET TUINMUUR EN WELFBRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 419795;8. ZUIDELIJKE DUIKER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 419796;9. OOSTELIJKE DUIKER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 419798; 10. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 519642; 11. COLLECTIE HEKKEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 519643; 12. TUINHUISJE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 519644; 13. COLLECTIE TUINSIERADEN, zie voor omschrijving bij complexonderdeel met monumentnummer 519645.

Het Sypesteyn-complex is als zeldzaam voorbeeld van een particuliere reconstructie van een middeleeuws kasteel met gebruikmaking van historische bouwmaterialen en interieur-onderdelen, in combinatie met de oorspronkelijke museumbestemming en het bijbehorend - doch afzonderlijk te beschermen - in historische trant aangelegd park, daterend uit het begin van de twintigste eeuw, een monument van algemeen belang uit architectuur-, kunst- en cultuurhistorisch oogpunt.