Loosdrecht C 7097
Nieuw-Loosdrechtsedijk 146 a, 1231 LC te Loosdrecht

Omschrijving

In sobere 'middeleeuwse' trant in 1911 uitgevoerde PORTIERSWONING, geintegreerd met een AFSCHEIDINGSMUUR en ronde HOEKTOREN, behorend bij het kasteel-museum Sypesteyn. Het een bouwlaag hoge huis is opgetrokken in baksteen, met gedeeltelijk hergebruik van kloostermoppen, op rechthoekige plattegrond onder dwars, met blauwe pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels en plat afgedekte, lage aanbouwen aan de noordoostzijde. De top van de korte ingangsgevel aan de zuidwestzijde is voorzien van trappen, gebogen vleugelstukken en vlechtingen, alsmede twee 'oeil-de-boeufs' met gebeeldhouwde zandstenen omlijsting en een toppilaster met sierlijk gesmeed muuranker en dwarsarm; te weerszijden van de ingang twee smalle vensters met sierlijk gesmede tralies. In de lange gevel aan de straatzijde een kruiskozijn met geel/rode luiken. In de lange gevel aan de tuinzijde een enkel en een dubbelvenster met kleine roedenverdeling en geel/rode luiken; in de teruggerooide aanbouw een tuindeur. In de top van de noordoostelijke zijgevel vlechtingen en een vierruitsvenster. De van een ezelsrugafdekking voorziene afscheidingsmuur, met lagere sprong naar de oostelijke hekpijler, heeft aan de oostzijde een uitgebouwde ronde, bovenaan achtzijdige hoektoren met tandlijst onder met leien in rijndekking gedekte torenspits met piron.

Portierswoning met afscheidingsmuur en hoektoren van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van belang als onderdeel van het Sypesteyn-complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)