Loosdrecht C 7097
Bij Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC te Loosdrecht

Omschrijving

Door Van Sypesteyn is aan het einde van de negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw een collectie van onder andere 17de- en 18de-eeuwse hekken samengebracht: a. aan de oostzijde van het voorplein staat een HOUTEN HEK tussen bakstenen pijlers. Dit hek is in het begin van de twintigste eeuw gereconstrueerd naar een hek dat in 1665 in opdracht van C.A. van Sypesteyn werd vervaardigd. Het gereconstrueerde hek bevat twee originele Bentheimer zandstenen wapenstenen van de opdrachtgever en zijn echtgenote Maria van der Horn. b. aan de noord- en zuidzijde van de slottuin staan twee identieke 17de-eeuwse SMEEDIJZEREN HEKKEN tussen gemetselde pijlers staande op een natuurstenen voet en bekroond door pinakels van Baumberger kalksteen. Het enkele spijlenhek met pijlpunten is versierd met gekrulde bladeren en heeft op de middelste dwarsligger drie gesmede rozetten. c. aan weerszijden van de slottuin bij de berceaus staan twee identieke 18de-eeuwse SMEEDIJZEREN HEKKEN geheel opgebouwd uit krullen en voluten binnen een rechthoekig raamwerk. Deze enkele hekken vormen de toegang tot de (thans verdwenen) appel- en perenberceau. d. tussen het kasteeleiland en het park staande op een gemetselde boogbrug staat het zogenoemde HOEKENBURGHEK uit ca.1700, dat afkomstig is van de buitenplaats Hoekenburg te Voorburg en in 1911 is aangekocht. Het ijzeren spijlenhek bestaat uit dubbele draaivleugels tussen stijlen en aflopende zijvleugels. Het hek heeft sierpunten, een voluutvormige bovenste legger en tussenspijlen die tot aan de tweede legger reiken. e. tussen het park en de boomgaard staat een enkel DRAAIHEK met zijstukken staande op lage gemetselde muurtjes. Het hek heeft pijlpunten en binnen een rechthoekig geraamte fragiel krulwerk met bloemen. f. een dwarsas van de lindelaan wordt aan weerszijden afgesloten door twee identieke zogenoemde 'ledikanthekken' (vermoedelijk 18de-eeuws). De twee rechthoekig liggend geplaatste hekken hebben krul- en bladmotieven binnen een rechthoekig geraamte. De banden met de naam Sypesteyn zijn later aangebracht. g. aan het einde van de lindelaan staat een monumentaal vermoedelijk 18de-eeuws HEK afkomstig van een buitenplaats te Lent (nabij Nijmegen) en in 1901 aangekocht. Het rijk gedecoreerde smeedijzeren hek heeft centraal dubbele hekvleugels onder een boog bekroond versierd met bladeren en een kroon met aan weerszijden zijstukken eveneens onder een kleinere boog. De beëindiging van de spijlen wordt gevormd door naar boven gerichte bloemkelken en speerpunten. Het hek bevindt zich tussen twee gemetselde pijlers bekroond door zandstenen vazen.

COLLECTIE HEKKEN is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een collectie die door de eigenaar bijeen is gebracht;