Loosdrecht C 7097
Nieuw-Loosdrechtsedijk 148, 1231 LC te Loosdrecht

Omschrijving

In sobere 'middeleeuwse' trant in 1907 uitgevoerde KOETSIERSWONING met hoektoren en voormalige stallen, behorend bij het kasteel- museum Sypesteyn. Het in het midden en aan de korte NO-zijde van een trapgevel voorziene pand is met een bouwlaag, kapverdieping en vliering opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak met dakkapellen aan de straatzijde; op de Z- hoek een uitgebouwde ronde, bovenaan achtzijdige toren met twee bouwlagen onder zeszijdige spits met leien in rijndekking en sierlijk gesmede ijzeren bekroning. De gevels bevatten afwisselend zes- en achtruitsvensters, soms met kruiskozijn, doch alle met geel/rode luiken en strekbogen.

De NO-trapgevel bevat verder de ingangspartij in het midden, sierankers en twee hardstenen banden; de ingangspartij bestaat uit een gesneden paneeldeur met gebeeldhouwde natuurstenen omlijsting met Ionische halfzuilen, hoofdgestel met voluten en ingezwenkt gebogen fronton; voor de ingang twee achtzijdige hardstenen stoeppalen.

De lange NW-gevel bevat verder een tuitvormige topgevel met vlechtingen, rechts daarvan een achter-ingang met verdeeld bovenlicht, een stel dubbel staldeuren met verdeelde bovenlichten en een stel inrijdeuren, alsmede smalle sierankers.

De korte ZW-gevel heeft voorts sierankers en vlechtingen in de tuitvormige topgevel.

Koetsierswoning met koetshuis van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van belang als onderdeel van het Sypesteyn-complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)