Utrecht C 8030
Springweg 8, 3511 VP te Utrecht

Van oorsprong 17e-eeuws vier traveeën breed huis met (tegenwoordig) plat dak.

Voor de entree ligt een natuurstenen stoeptrap met balusters.

Het vier traveeen brede huis staat als een in z'n omgeving opvallend grootschalig element temidden van de in het algemeen bescheidener bebouwing langs de Springweg. Ook het grote bijbehorende perceel, dat achter de percelen aan de Mariaplaats doorliep tot aan de Eloyensteeg, wijst op een oude uitzonderingspositie. Hoewel het huis aan duidelijkheid heeft ingeboet door een verbouwing rond 1930, waarbij de kappen werden vervangen door een extra verdieping met een plat dak, is het overigens nog vrij compleet bewaard.

Voordien was duidelijker zichtbaar dat het pand feitelijk uit twee delen bestond. Een fors middeleeuws voorhuis van twee lagen op een ruim boven het maaiveld uitstekende kelder, met een kap evenwijdig aan de straat gevat tussen twee (grotendeels nog bestaande) trapgevels; en een eveneens royale achterbouw, mogelijk van 17e-eeuwse oorsprong, met een groot tentdak en een momenteel niet toegankelijke kelder.

Bij een midden 18e-eeuwse verbouwing kreeg het huis vermoedelijk pas zijn entreepartij en de tot achter doorlopende gang, alsmede rococo stucwerk in de gang en de grote kamers op de begane grond.

Het pand is bouwhistorisch van belang en vanwege zijn bijzondere ligging als grootschalige bebouwing in een overwegend kleinschaliger omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis