Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
452755
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Villa Sandhaghe
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 1993
Kadaster deel/nr: 
10451/41
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
79672 - 457455

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Vrijstaande VILLA uit 1907 omgeven door een tuin en begrensd met de straat door een smeedijzeren hekwerk op een natuurstenen sokkel. Het is gebouwd door architect L.J. Falkenburg in 1907 in opdracht van Gustav H. Muller. De vormgeving van villa Sandhage is die van de "Um 1800-Bewegung", de op de 18e-eeuwse Lodewijkstijlen teruggrijpende, conservatieve bouwtrant die in de periode rond 1910 opgang maakte. Het pand is gelegen op het hoogste punt van het glooiende terrein van het Van Stolkpark.

NB. De moderne uitbreidingen uit 1972 van het architectenbureau L. de Jonge tegen de rechterzijde van de villa zijn van bescherming uitgesloten.

Omschrijving.

Villa bestaande uit souterrain, beletage en verdieping onder een met leien gedekte mansardedak, voorzien van versierde oeil-de-boeufs en hoeksiervazen in Lodewijk XVI-stijl. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en met natuursteen bekleed. De voor- en zijgevels bezitten brede middenrisalieten; de achtergevel hoekrisalieten. De vensters zijn van hout en hebben een tienruitsverdeling aan de Hogeweg en een achttienruitsverdeling aan de achtergevel. De vensters van de linker zijgevel hebben glas-in-lood ramen.

De gevel aan de Hogeweg is vijf vensterassen breed. De middenrisaliet heeft op de beletage een opengewerkte portiek met zes Ionische zuilen. De portiek is via twee trappen met smeedijzeren leuningen in Lodewijk XIV-stijl te bereiken. De huisdeur is versierd met Lodewijk XVI motieven. Op de verdieping worden de drie vensterassen door pilasters gescheiden. De risaliet eindigt in een tympaan met oculus en daaromheen acanthussculptuur. Voor de vensters op de verdieping zijn lage smeedijzeren hekken; voor die van het souterrain smeedijzeren tralies.

De achtergevel is op de beletage zeven vensterassen breed; op de verdieping zes. De twee vensterassen brede eindrisalieten eindigen ter hoogte van de zolderverdieping in balkons. Op de hoeken van de balkons sokkels met vazen in Lodewijk XVI-stijl; tussen de sokkels in smeedijzeren hekken. De balkons zijn elk te bereiken via een naar binnendraaiende deur in een klassieke natuurstenen omlijsting van twee pilasters met tympaanbeeindiging.Tussen de hoekrisalieten is op de beletage een veranda met drie openslaande houten deuren met rondboogvormige bovenlichten. Boven de veranda is een balkon met natuurstenen balustrade waarop siervazen.

Waardering.

Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden vlak na de eeuwwisseling in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van betekenis als een der rijkste voorbeelden van "Um Achtzehnhundert Architektur" in de woningbouw van Nederland. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHogeweg182585 JDVan Stolkpark's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-GravenhageAK4561

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Falkenburg, L.J. ; Conversie MRSarchitect / bouwkundige / constructeur