Lindelaan 1, 8453 JD te Oranjewoud

Omschrijving

KOETSHUIS. Grotendeels witgepleisterd koetshuis op T-vormige grondslag, dat in fasen in 1829, 1877 en 1947 zijn huidige gedaante heeft gekregen. In 1947 werd het koetshuis, nadat het in hetzelfde jaar door een brand grotendeels was verwoest, ingrijpend gerestaureerd. Toen werden de tuitgevels afgeknot, werd aan de zuidzijde een garage gebouwd en werd het gehele complex, dat oorspronkelijk van een zadeldak was voorzien met door grijze pannen gedekte wolfsdaken overkapt.

Het oudste gedeelte van het koetshuis is aan de noordzijde gelegen. Aan de westgevel van dit gedeelte is tussen een dubbele houten deur, die zich aan de rechter zijde bevindt en twee 6-ruits vensters een hardstenen plakette aangebracht met de tekst: "Deze steen is gelegd door Frans Julius Johan De Blocq van Scheltinga oud 11 jaren 1849". Aan de linkerzijde van deze gevel een vooruitspringend rechthoekige met gaas omgeven menagerie. De menagerie beslaat ook een gedeelte van de binnenruimte van het koetshuis aan deze zijde; deze menagerie is - wellicht ter vervanging van een ouder exemplaar - recentelijk aangebracht en heeft geen monumentale waarde. Ter hoogte van de menagerie in de gevel van het koetshuis een 5-ruits venster met een dubbele verspringende vensterbank, die als op- en afstap voor het gevogelte dient. In de noordgevel van dit deel van het koetshuis links een deur met aan weerszijden een 6-ruits venster, rechts een luik en op de eerste verdieping eveneens een luik. In de ongepleisterde bakstenen oost(achter-)gevel van dit deel van het koetshuis zeven rondboogvensters met 8-ruitsindeling. In 1877 werd het toenmalige koetshuis vergroot door een aanbouw, die er haaks op werd gesitueerd. Aan de westgevel van dit geheel witgepleisterde gedeelte links van een deur een hardstenen plakette met de tekst: "De eerste steen gelegd september 1877 door Petronella Adriana de Blocq van Scheltinga geboren 31 maart 1876". Rechts van de deur een 3-ruits venster waar in het centrale venster een ingebouwde lantaarn voor de helft naar voren springt: waarschijnlijk betreft het een oud bovenlicht, dat wellicht afkomstig is van de toegangsdeur aan de westzijde van het hoofdgebouw. Op de eerste verdieping een dubbel 6-ruits venster met centraal een halfrond luik.

In 1947 werd haaks op het in 1877 gerealiseerde deel en in het verlengde van het oudste deel van het koetshuis een dubbele garage gebouwd. Ten aanzien van de oostgevel van het oudste deel van het koetshuis springt de oostgevel van deze geheel witgepleisterde garage iets naar voren. Tussen de twee garagedeuren aan de westzijde van de garage een hardstenen plakette met de tekst: "Deze steen is gelegd door Ina Johanna De Blocq v. Scheltinga op 17 april 1947".

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)