Lindelaan 1, 8453 JD te Oranjewoud

Omschrijving

CHINESE TOREN. Zogenaamde "Chinese toren" op vierkante grondslag met op de hoeken een kegelvormige pijler in rode baksteen, die tot de eerste verdieping reikt. De toren is tot ongeveer anderhalve meter onder de houten daklijst bekleed met gevlochten rieten matten en wordt bekroond door een tentdak. De daklijst keert als omgaande loden cordonlijst terug tussen de beganegrond en eerste verdieping.

De ingangszijde is centraal aan de noordzijde gesitueerd en bestaat uit een rechthoekige doorgang met afgeschuinde hoeken. Er boven een decoratief patroon van drie ronde gevlochten schilden en drie driehoekige openingen.

Zuidzijde: een centraal gelegen aan de noordzijde van de toren identieke ingang met erboven een decoratief patroon van twee ronde gevlochten schilden aan weerszijden van een ruitvormige opening.

Oostzijde: een ingebouwde nis met erboven een decoratief patroon van twee ronde gevlochten schilden, twee driehoekige en een ruitvormige opening.

De toren, waarvan de vormgeving en stilistische details wel met die van Afrikaanse hutten in verband gebracht zou kunnen worden, werd vermoedelijk gebouwd in de periode van Charles Louis Adrien Juste graaf van Limburg Stirum (1877-1931) en bevindt zich in de NW-hoek van de parkaanleg. De toren is recentelijk gerestaureerd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Folly