Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459735
Complexnummer
459731 - Tweede Gemeentelijke Gasfabriek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82885/76
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage AP 1900
Trekvlietplein 19, 2516 AZ te 's-Gravenhage

Omschrijving

Omschrijving.

Vrijstaande fabriekshal uit 1905-1907 in overgangsarchitectuur, in oorsprong bestemd als stokerij voor de gasfabricage. De fabriekshal op rechthoekige plattegrond heeft een basilicale opbouw, onderverdeeld in drie beuken, waarbij de zijbeuken door pannen lessenaarsdaken en de met een lichtbeuk verhoogde middenbeuk door een gebroken dak met plat wordt afgedekt. De in schoon metselwerk opgetrokken gevels worden verlevendigd met gele verblendstenen banden en hardstenen onderdelen op constructief belangrijke plaatsen. De langsgevels bevatten ieder twee rijen van twaalf vensters. Onder de houten vensters met roedeverdeling in de bovenlichten zijn hardstenen lateien. De topgevels hebben licht risalerende middentraveeën met in de top "rondboogvormige" houten vensterpartijen. De bedrijfsingangen op de begane grond zijn gemoderniseerd. Inwendig is een ijzeren draagconstructie van geklonken vakwerkspanten toegepast.

Waardering.

Fabriekshal van architectuurhistorisch en typologisch belang als waardevol voorbeeld van een bedrijfsgebouw in overgangsstijl en van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 459731. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabriekshal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1907
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schadee, A.A. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur