Inleiding.

Op twee terreinen ter weerszijden van het Trekvlietplein in 1905-1907 opgetrokken complex van gebouwen, ontworpen door de toenmalige gemeentearchitect A. Schadee ten behoeve van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek. Het complex heeft de volgende samenstellende onderdelen: ingangshek, portiersloge, kantoorgebouw, fabriekshal, directiewoning en een dubbele dienstwoning. De gasfabriek is eind jaren zestig buiten werking gesteld. Omschrijving.

De thans resterende onderdelen van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek zijn ter weerszijden van het Trekvlietplein gelegen. Ten noordwesten van het Trekvlietplein liggen de directeurswoning en twee geschakelde dienstwoningen. Het eigenlijke fabrieksterrein bevindt zich aan de andere zijde van het Trekvlietplein en wordt van de openbare straat gescheiden door een hekwerk met inrij- en toegangspoorten uit de bouwtijd. Van het eertijds grote fabriekscomplex met fabriekshallen, gashouders e.d. resteert nog de hoofdentree met portiersloge, het kantoorgebouw en een fabriekshal. De gebouwen zijn opgetrokken in de voor A. Schadee kenmerkende overgangsstijl waarin motieven en materialen voorkomen, die zowel in de neo-renaissance als in de Art Nouveau en het werk van Berlage worden aangetroffen. Waardering.

Tweede Gemeentelijke Gasfabriek van architectuur- en cultuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van industriele geschiedenis uit het begin van deze eeuw. Tevens heeft het een belangrijke ensemblewaarde mede vanwege de stedebouwkundig/ ruimtelijke relatie met zijn omgeving; het water van de Trekvliet, het havengebied en het groen aan het Trekvlietplein.