459786 - Diaconiewoningen
's-Gravenhage AE 729
Om-en-Bij 7, 2512 XK te 's-Gravenhage
Om-en-Bij 9, 2512 XK te 's-Gravenhage
Om-en-Bij 11, 2512 XK te 's-Gravenhage
Om-en-Bij 13, 2512 XK te 's-Gravenhage

Omschrijving.

Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen uit 1882, gebouwd in een traditionele bouwstijl. Deze rij werd in dezelfde bouwstijl toegevoegd aan de serie van de vijf dubbele rijen uit 1840-1841. De woningen, op rechthoekige plattegrond deels met achteraanbouw, bestaan uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak. De deuren zijn paarsgewijs aangebracht en de vensters bezitten negenruitsramen. De dakkapellen zijn voorzien van vierruitsramen. De eindgevel aan de kant van de Zuid-West Singelgracht is voorzien van een stucdecoratie langs de daklijst, rozet-ankers, een boogvormig vensterprofiel op de zolderverdieping en een negenruitsvenster met geblokte strekken op de begane grond. De gevel bezit een stenen plint en wordt aan weerszijden afgesloten door bakstenen pilasters. De binnentuintjes worden aan de kant van de Zuid-West Singelgracht afgesloten door een laag bakstenen muurtje met heg en gemetselde pijlers. Waardering.

Woningen van architectuurhistorische en sociaalhistorische waarde als onderdeel van het eerste project dat in Den Haag werd gerealiseerd om de woonomstandigheden van de armen te verbeteren. Een belangrijke toegevoegde waarde is de stedebouwkundige situering, loodrecht op de Zuid-West Singelgracht.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Diaconiewoning

Roodenburg, A. ; Conversie MRS