Inleiding.

Complex van vijf dubbele rijen voormalige diaconiewoningen uit 1840-1841 (15 t/m 26; 27 t/m 50; 51 t/m 74; 75 t/m 98; 99 t/m 116), gebouwd door aannemer W.H. Wijsman naar ontwerp van architect A. Roodenburg in een traditionele bouwstijl in opdracht van de Commissie van Algemeen beheer tot aanbouw van armenwoningen. In 1856 werden de woningen overgedragen aan de Nederduitsche Hervormde Diaconie. Een rij van twaalf woningen, nummers 3 t/m 14, werd in 1882 in dezelfde bouwstijl toegevoegd waardoor het totaal aantal woningen op 132 kwam. In 1971-1972 is het complex gerenoveerd door architect ir. C. Westerduin. Omschrijving.

Vijf rijen van in oorsprong rug-aan-rug gebouwde woningen per rij 24 loodrecht op de Zuid-West Singelgracht, op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met pannen gedekte mansardedaken. Het is het eerste grootschalige 19e eeuwse project dat in Den Haag werd gerealiseerd om de woonomstandigheden van de armen te verbeteren. Iedere woning telt twee vensterassen. De deuren van de woningen zijn telkens paarsgewijs aangebracht en de vensters bezitten negenruitsramen. De dakkapellen zijn voorzien van vierruitsramen. Aan het Om en Bij hebben de woningreeksen kopgevels met een gebroken contour en zoldervensters. Deze kopgevels zijn rijker uitgevoerd dan de overige gevels. De binnentuintjes worden aan de kant van de Zuid-West Singelgracht afgesloten door een laag bakstenen muurtje en twee gemetselde pijlers.

Waardering.

Woningen van architectuurhistorische en sociaalhistorische waarde als het eerste project dat in Den Haag werd gerealiseerd om de woonomstandigheden van de armen te verbeteren. Een belangrijke toegevoegde waarde is de stedebouwkundige situering, loodrecht op de Zuid-West Singelgracht.