459786 - Diaconiewoningen
's-Gravenhage AE 816
Om-en-Bij 91, 2512 XP te 's-Gravenhage
Om-en-Bij 93, 2512 XP te 's-Gravenhage
Om-en-Bij 95, 2512 XP te 's-Gravenhage
Om-en-Bij 97, 2512 XP te 's-Gravenhage

Omschrijving.

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak. De deuren zijn paarsgewijs aangebracht en de vensters bezitten negenruitsramen. De dakkapellen zijn voorzien van vierruitsramen. Tussen de nummers 80 en 81, en 92 en 93 bevindt zich een doorgang. De eindgevel aan de kant van de Zuid-West Singelgracht is aan de bovenzijde licht geknikt en voorzien van vlechtingen en een stucdecoratie langs de daklijst. Voorts in de eindgevel boogvormige vensterprofielen op de zolderverdieping; een cordonlijst en een blindvenster tussen vensters met negenruitsramen op de begane grond. Aan weerszijden wordt de gevel afgesloten door geblokte pilasters. De binnentuintjes worden aan de kant van de Zuid-West Singelgracht afgesloten door een laag bakstenen muurtje met heg en gemetselde pijlers.Waardering.

Woningen van architectuurhistorische en sociaalhistorische waarde als het eerste project dat in Den Haag werd gerealiseerd om de woonomstandigheden van de armen te verbeteren. Een belangrijke toegevoegde waarde is de stedebouwkundige situering, loodrecht op de Zuid-West Singelgracht.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid