459798 - Gymnasium Haganum
's-Gravenhage N 8638
's-Gravenhage N 8639
Laan van Meerdervoort 57 A, 2517 AG te 's-Gravenhage

Omschrijving.

Conciergewoning, bestaande uit begane grond en verdieping onder een zadeldak met wolfseind. Het dak is gedekt met leien en wordt aan de voorkant bekroond door een piron. De bakstenen muren zijn voorzien van natuurstenen banden en waterlijsten. Voor de top van de voorgevel zijn houten briefpanelen aangebracht, waarin een kloosterkozijn met luik met zandlopermotief. De vensters op de begane grond en verdieping bezitten houten, halve kruiskozijnen en bovenlichten met roedeverdeling. Boven de vensters zijn geblokte ontlastingsbogen en strekken aangebracht. De ingang bevindt zich in een portaaluitbouw met houten verdieping onder een lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel. De achtergevel is een trapgevel en voorzien van een balkon met houten balustrade op de verdieping. Waardering.

Conciergewoning als functioneel onderdeel van het schoolcomplex Gymnasium Haganum van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van rijk gedetailleerde overheidsarchitectuur in late neo-renaissance stijl typologisch waardevol als goed bewaard voorbeeld van schoolarchitectuur uit het begin van de 20e eeuw. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedebouwkundige situering langs de Laan van Meerdervoort.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning

Vrijman, W.A.J. ; Zeeland