Inleiding.

Gymnasium Haganum, gebouwd in 1905-1907 naar ontwerp van de rijksbouwkundige J. Vrijman, in neo-renaissance stijl. Het complex heeft de volgende samenstellende onderdelen: hoofdgebouw, conciergewoning, poortgebouw en hekwerk. Omschrijving.

Het in neo-renaissance stijl opgetrokken complex wordt gekenmerkt door een rijk gedetailleerde architectuur, waarbij de bakstenen muren voorzien zijn van natuurstenen banden en talrijke gebeeldhouwde sierdelen en sierankers. Schilderachtige topgevels en dakkapellen met voluten, rolwerk, obelisken en frontons verlevendigen het geheel. Het hoofdgebouw bestaat uit een voorvleugel, een dwarsvleugel en haaks daarop een langgerekte achtervleugel die parallel loopt aan de voorvleugel. Achter de voorvleugel staat een hoge, ronde toren. Links van het hoofdgebouw bevindt zich een rijk met beeldhouwwerk versierd poortgebouw met smeedijzeren hek. De conciergewoning is links van het poortgebouw gesitueerd. Het schoolcomplex wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hekwerk tussen gemetselde pijlers met natuurstenen banden en geprofileerde dekplaten. Waardering.

Schoolcomplex van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van rijk gedetailleerde overheidsarchitectuur in late neo-renaissance stijl; typologisch waardevol als goed bewaard voorbeeld van schoolarchitectuur uit het begin van de 20e eeuw. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedebouwkundige situering langs de Laan van Meerdervoort.