459798 - Gymnasium Haganum
's-Gravenhage N 8639
Laan van Meerdervoort 57, 2517 AG te 's-Gravenhage

Omschrijving.

Rijk met beeldhouwwerk versierd poortgebouw dat toegang biedt tot de binnenplaats. De rondboogpoort wordt omlijst door Ionische halfzuilen waarvan de schachten met banden zijn versierd, die een hoofdgestel dragen. In de boogzwikken bevinden zich medaillons van Homerus en Archimedes als vertegenwoordigers van de richtingen taal- en letterkunde en wis- en natuurkunde. Op het hoofdgestel zitten twee godinnen die een hardstenen plaquette flankeren, vervaardigd door de Haagse beeldhouwer August Alexander en voorzien van een Latijnse tekst. In het tympaan daarboven is de Haagse ooievaar afgebeeld. Bovenin de gevel staat in een nis een beeld van de godin Pallas Athene. De nis wordt omlijst door Ionische pilasters en bekroond door een gebroken, gebogen fronton. De poortdoorgang wordt gedekt door een bakstenen netgewelf en heeft een fraai smeedijzeren hek. Aan de achterzijde bezit het poortgebouw een driezijdig uitgebouwde traptoren. De scheiding met de Laan van Meerdervoort wordt gevormd door een smeedijzeren hekwerk tussen gemetselde pijlers met natuurstenen banden en geprofileerde dekplaten. Aan de rechterkant wordt het terrein afgesloten door een bakstenen tuinmuur met steunberen, gedekt door geprofileerde dekplaten. Aan de linkerkant is een ijzeren hekwerk. Waardering.

Toegangspoort en hekwerk als functionele onderdelen van het schoolcomplex Haganum van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van rijk gedetailleerde overheidsarchitectuur in late neo-renaissance stijl; typologisch waardevol als goed bewaard voorbeeld van schoolarchitectuur uit het begin van de 20e eeuw. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedebouwkundige situering langs de Laan van Meerdervoort.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Poortgebouw

Vrijman, W.A.J. ; Zeeland