Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459805
Complexnummer
459802 - Woningen met Kerk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82877/59
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage AF 2600
Berkenbosch Blokstraat 7, 2586 HD te 's-Gravenhage

Omschrijving

Omschrijving.

Onderdeel van een bouwblok uit 1917-1925 aan de Berkenbosch Blokstraat bestaande uit drie woningen (Berkenbosch Blokstraat 3,5,7) op rechthoekige plattegrond. De panden zijn in baksteen opgetrokken en tellen elk drie woonlagen met een zolderverdieping tussen twee puntgevels onder een met pannen gedekt zadeldak. Houten zesruits schuifvensters behoren tot de oorspronkelijke opzet. De huizen zijn elk twee vensterassen breed, hebben over een hoogte van twee bouwlagen in de rechter vensteras een driezijdige gemetselde erkeruitbouw. Op de derde verdieping boven de erker zijn balcons met deels geopende balustraden met een openslaande deur met zijdelings vensters. Naast de erkeruitbouw op de begane grond is een ingang met zijlichten en daarboven over de hoogte van twee bouwlagen een venster. Op de zolderverdieping zijn twee vensters. De bakstenen voorgevels worden verlevendigd door zandstenen bovendorpels en zandstenen hoekblokken. De achtergevels van de drie panden zijn drie vensterassen breed; de houten zesruitsvensters zijn ten dele nog oorspronkelijk. In de puntgevels van de zolderverdieping zijn twee vensters. Waardering.

Onderdeel van het bouwblok van drie woonhuizen die deel uitmaken van het complex aan de Tweede Messstraat, Neptunusstraat en de Berkenbosch Blokstraat van belang als voorbeeld van bouwen in de trant van het traditionalisme. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van de architect A.J. Kropholler. Een typologische en ensemblewaarde vormt het bijzondere gegeven van woonhuizen en kerk in een totaalontwerp. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedebouwkundige situering aan de Berkenbosch Blokstraat.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 459802. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1925
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kropholler, A.J. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur