459817 - Woningcomplex
's-Gravenhage AD 2888
Van Hogendorpstraat 88, 2515 NW te 's-Gravenhage
Van Hogendorpstraat 90, 2515 NW te 's-Gravenhage
Van Hogendorpstraat 92, 2515 NW te 's-Gravenhage
Van Hogendorpstraat 94, 2515 NW te 's-Gravenhage

Omschrijving.

Blok van vier rug-aan-rug gebouwde woningen op vierkante plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen met gepleisterde hoeken en bezitten een zwarte plint. De zijgevels, waarvan alleen de rechter gepleisterd zijn, worden geleed door deels in lichtgele baksteen opgetrokken schoorstenen. Tegen deze gevels bevinden zich aanbouwen waarin de ingang, de keuken en het toilet zijn ondergebracht, die in hun huidige vorm uit 1914 dateren. De vensters bezitten ramen met roedeverdeling, deels als schuifvenster en deels met openslaande ramen uitgevoerd. Deuren en vensters op de begane grond zijn bekroond door strekken in een lichtgele baksteen. De gootlijst rust op houten consoles en is voorzien van een sierlaag van rode verblendsteen.

Waardering.

Woonhuizen van sociaal-historisch en stedebouwkundig belang als vroeg en gaaf bewaard voorbeeld van sociale woningbouw in Den Haag en als functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen aan de Van Hogendorpstraat.

Saraber, E. ; Conversie MRS