Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
468935
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 januari 1994
Kadaster deel/nr: 
5413/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Assen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Assen
X-Y coördinaat: 
233476 - 556981

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het ca. 1890 gebouwde WOONHUIS is een mooi voorbeeld van een huis met verdieping van het zogenaamde Asser type, dat wordt gekenmerkt door een hoog opgaande middenpartij. Het betreft een van de grotere van de vele waardevolle, voor de gegoede burgerij gebouwde panden aan de Vaart. Als zodanig is het representatief voor de groeiende welstand van vele Assenaren, die kan worden gerelateerd aan de snelle ontwikkeling van hun stad in de negentiende eeuw.

Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken huis telt twee, deels drie bouwlagen onder een met tuiles du nord gedekt schilddak en een plat steekdak. De symmetrische, vijf traveeën brede voorgevel van schone baksteen heeft een hardstenen plint, getoogde vensters onder strekken (eerste en tweede bouwlaag), een geprononceerde middentravee en een entablement met geprofileerde gootlijst, die ook de andere gevels beëindigt. De middentravee is voorzien van een entreepartij die bestaat uit een hardstenen stoep voor een paneel-vleugeldeur met gecanneleerde stolpnaald, geprofileerd kalf en getoogd bovenlicht met imitatie glas-in-lood, alsmede een gesneden bovenrand binnen een omlijsting van op hardstenen poeren staande houten pilasters met casement. Boven de entree staat een op consoles rustende erker met geprofileerde onderlijst, houten borstwering met panelen en getoogde vensters. De erker draagt een balkon met geprofileerde onderlijst en houten balustrade. Hierop komt een porte brisée uit, die evenals de beide vensters in deze bouwlaag rechtgesloten is en wordt afgesloten door een rollaag. De hardstenen stoep heeft aan weerszijden een plaveisel van gele baksteen en een erfscheiding van ronde stoeppalen met kettingen. Zowel de linker als de rechter zijgevel zijn gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. De oorspronkelijke indeling van de westelijke zijgevel is gewijzigd bij een verbouwing in 1908 voor de toenmalige eigenaar van het huis mr. E. Pelinck. De eveneens gepleisterde achtergevel bezit een grote dakkapel met plat dak.

Waardering

Het karakteristieke huis (met stoeppalen met kettingen) is van architectuurhistorische waarde als een mooi en gaaf voorbeeld van laat negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, voornamelijk negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVaart N.Z.509401 GNAssen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AssenS1212

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901890globaalvervaardiging