468966 - O.L.V. Maria ten Hemelopneming
Dr. Nassaulaan 3 B, 9401 HJ te Assen
Dr. Nassaulaan 3 C, 9401 HJ te Assen

Inleiding

Het PAROCHIEHUIS bij de r.k kerk Maria ten Hemelopening is gebouwd in 1934-1935 naar een ontwerp van de Apeldoornse architect J. van Dongen. Hoewel het nogal sober is uitgevoerd heeft het rechts van de kerk staande pand de stilistische kenmerken van het aan de Delftse School verwante traditionalisme en sluit derhalve goed aan op de architectuur van het kerkgebouw, dat een jaar eerder door dezelfde architect is ontworpen.

Omschrijving.

Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in gele baksteen met accenten van donkere, gesinterde baksteen. Het heeft een verdieping onder een uitkragend, met verbeterde Hollandse pannen gedekt, aan twee zijden geknikt schilddak met dakkapellen in de zijschilden en pironnen op de nokhoeken. De gevels zijn voorzien van rechtgesloten zesruitsvensters met (begane grond) en zonder bovenlicht (verdieping) en smalle penanten, alle met strekken en lekdorpels van geglazuurde tegels. De symmetrische voorgevel heeft een ingangsportaal onder met pannen gedekt uitkragend zadeldak. Het portaal heeft aan beide zijden gelede steunbeertjes en een rond venster met stalen kruisraam. De originele, met nagels beslagen lattendeur met ruitvormig raampje staat in een rondboogportiek en is gevat in een rondboogkozijn met een ingangsopening in de vorm van een afgeknotte keperboog. Het verdiepingsvenster boven de entree is kleiner dan de andere. De linker zijgevel heeft een symmetrische indeling en is in beide bouwlagen voorzien van twee maal drie vensters als in de voorgevel. Geheel linksachter in deze gevel bevindt zich de rechtgesloten entree van de bovenwoning. De deur staat in een minder hoog opgaand geveldeel, dat deel uitmaakt van een uitbouw aan de achterzijde, waarvan het overstek van het smalle dakschild over de entree kraagt. Het dakschild van de uitbouw loopt tot de hoogte van de dakrand en heeft een platte beëindiging. Het naar links uitgebouwde, verdiepingloze gedeelte staat eveneens onder plat dak. De linker zijde van de uitbouw is evenals de achtergevel van de hoofdvorm hier rechts van, voorzien van een rechtgesloten deur. De rechter zijgevel bevat naast de grotere vensters (als in de voorgevel) een aantal kleinere vensters op de begane grond in het achterste geveldeel.

Waardering

Het parochiehuis is een mooi en gaaf voorbeeld van traditionalistische interbellum architectuur en heeft derhalve architectuurhistorische waarde. Deze wordt versterkt door de aanwezigheid van het kerkgebouw, waarmee het karakteristieke huis een architectonische eenheid vormt. Hoewel het gebouw in wezen niet aansluit bij de overige, voornamelijk negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse bebouwing in de "paleizenbuurt" heeft het toch grote ensemblewaarde als onderdeel van een klein complex, waartoe ook de kerk en de voormalige pastorie behoren. Het parochiehuis maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Parochiehuis