Inleiding

Complex bestaande uit de r.k. KERK van Onze Lieve Vrouwe Maria ten Hemelopneming uit 1933-1934, een PAROCHIEHUIS uit 1934 en een 19e-eeuws WOONHUIS met de functie van pastorie. De Onze Lieve Vrouwe Maria ten Hemelopneming is gebouwd naar ontwerp van de architect J. van Dongen jr. in samenwerking met J.F.A. Gobel. De kerk was de vervanger van het afgebroken godshuis aan de Vaart NZ, dat vanaf 1837 werd gebruikt voor de erediensten van de r.k. gemeenschap. De kerk is gebouwd in de stijl van het aan de Delftse School verwante traditionalisme en is van het type zaalkerk. Rechts van de kerk ligt het parochiehuis dat in 1934 eveneens is ontworpen door J. van Dongen jr., in een stijl die aansluit op die van de kerk. Aan linker zijde is de kerk verbonden met een negentiende eeuws huis dat in 1934 de functie van pastorie kreeg. Kerk, parochiehuis, (inmiddels) voormalige pastorie en bakstenen erfscheiding vormen een opvallend ensemble binnen het beschermd stadsgezicht Assen.

Waardering.

De karakteristieke kerk en het bijbehorende parochiehuis (inclusief bakstenen erfscheiding) zijn mooie en gave voorbeelden van kerkarchitectuur uit het interbellum en hebben derhalve architectuurhistorische waarde. Hoewel het beeldbepalende complex in stilistisch en typologisch opzicht niet aansluit bij de rest van de laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing in de omgeving heeft het vanwege de markante ligging grote ensemblewaarde. Ook het nog gave, smaakvol vormgegeven interieur van de kerk is van belang en valt onder de bescherming. Ditzelfde Kerk, parochiehuis, de bakstenen erfscheiding en de met de kerk verbonden voormalige pastorie maken tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.