468966 - O.L.V. Maria ten Hemelopneming
Dr. Nassaulaan 3, 9401 HJ te Assen

Inleiding

Het links van de R.K. Kerk Maria ten Hemelopneming staande, als WOONHUIS gebouwde pand verrees ca. 1890 in eclectische bouwtrant. Het huis is in 1934 verbonden met de kerk door middel van een tussenlid en kreeg toen ook de functie van pastorie. Anno 1992 is het in gebruik als kantoorpand.

Omschrijving.

Het huis heeft een verdieping onder samengestelde, met geglazuurde platte Friese pannen gedekte, afgeknotte schilddaken. Het is opgetrokken in rode verblend- en baksteen en is voorzien van zich verjongende gepleisterde plinten, een verblendstenen trasraam, een cordonlijst met een invulling van verblendsteen, een entablement met geprofileerde kroonlijst op klampen en rechtgesloten gevelopeningen met geprofileerde kozijnen, doorgetrokken onderdorpels en grotendeels met glas-in-lood ingevulde bovenlichten onder gepleisterde hanekammen met sluitsteen. De asymmetrische voorgevel heeft rechts een avant-corps met iets teruggemetselde afgesnoten hoeken en een verkropt entablement. Boven de middentravee van deze voorsprong bevindt zich een opgemetselde dakkapel met diepliggend rechtgesloten venster tussen pilasters, kroonlijst en gebogen fronton. Links van het risaliet bevindt zich een ingangsportaal met plat, een paneel-vleugeldeur met raamijzers, gebogen frontons en schelpmotieven onder een bewerkt kalf en rechtgesloten bovenlicht. Op het plat (met ijzeren hek) komt een porte brisée uit. Het dakschild is voorzien van een driehoekig dakvenster. In de linker zijde van het portaal staat een smal venster. In de linker zijgevel bevindt zich slechts een venster op de begane grond. Het portaaltje aan deze gevel is niet oorspronkelijk, maar wel voorzien van een negentiende eeuwse deur, die vergelijkbaar is met de voordeur. Rechts aan de achtergevel staat een iets lagere aanbouw met verdieping onder plat dak. Het linker deel risaleert en is voorzien van een terras en een houten veranda met bewerkte stijlen. Het wordt beëindigd door een borstwering, waarop een porte brisée uitkomt. De rechthoekige dakkapel aan deze zijde is waarschijnlijk niet origineel. De rechter zijgevel is voorzien van een niet origineel, rechtgesloten venster op de begane grond en een origineel venster op de verdieping. Het huis is aan deze zijde met de kerk verbonden door middel van een uit de bouwtijd van de kerk daterend tussenlid.

Waardering

Het karakteristieke huis is van architectuurhistorische waarde als een nog vrij gave en typische vertegenwoordiger van de laat-negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burger. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van het kerkcomplex en de tot het beschermde stadsgezicht behorende, waardevolle negentiende eeuwse en vroeg- twintigste eeuwse bebouwing in de "paleizenbuurt", waardoor ook de ensemblewaarde groot is.