Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
469277
Complexnummer
469114 - Brouwerijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82931/98
Kadastrale aanduiding
Hilvarenbeek D 4495
Vrijthof 20, 5081 CB te Hilvarenbeek

Omschrijving

De BROUWERIJ heeft een rechthoekige plattegrond met daarop een bouwlaag, en is gedekt door een met rode pannen belegd zadeldak; de zijgevel aan de St. Sebastiaanstraat is gecementeerd en bevat rechts naast een kleine houten deur een tweelicht met kruisroede; links van de deur een drielicht, en eveneens aan die zijde een smal venster; de rechter zijgevel heeft een boogvormig beëindigd houten zolderluik en een oculus in de top met daarin een houten vulling, waarop het embleem (de roos) van de brouwerij.

De indeling van de brouwerij is als volgt: aan de zijde van het Vrijthof bevindt zich de lagerkelder met houten toegangsdeuren, troggewelfjes en stenen trap naar de bottelruimte; boven deze lagerkelder is de zgn. moutzolder aangebracht; achter de bottelruimte twee boven elkaar gelegen brouwzalen.

Aan apparatuur en voorzieningen bevat de brouwerij in de bottelruimte een aantal electromotoren en aandrijfmechanismen; in de brouwzalen op de b.g. de in steen gemetselde koperen brouwketels van 20 HL en 12 HL met aftapkranen en stookgaten, een waterput en pomp, en in de bovenste brouwzaal een zinken koelschip van 32 HL en de bierpomp.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 469114. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie