469342 - Woningcomplex
Oosterhoutstraat 23, 9401 NB te Assen
Parkstraat 2, 9401 LJ te Assen
Parkstraat 4, 9401 LJ te Assen
Parkstraat 6, 9401 LJ te Assen
Parkstraat 8, 9401 LJ te Assen

Inleiding

WONINGBLOK II. Dit blok van zeven op de zuidelijke hoek van de Oosterhoutstraat en de Parkstraat staande woningen maakt deel uit van een kleinschalige, uit drie delen bestaande stadsuitbreiding gelegen in Assen Oud-Zuid, die in 1921 is gebouwd in opdracht van de Rijksambtenaren Woningbouw Stichting (R.A.W.B.S.). Het ontwerp in een expressionistische stijl met Amsterdamse School invloeden is van de hand van de Haagse architect Yvo. D. Havermans. Blok II vormt samen met het eveneens beschermde blok I een visuele en stedebouwkundige eenheid met een identieke detaillering en overhoeks geplaatste, op het kruispunt georienteerde hoekwoningen. Omschrijving

De vormgeving en de detaillering van Oosterhoutstraat 23;25;27/Parkstraat 2;4;6;8; zijn in grote lijnen vergelijkbaar met die van Oosterhoutstraat 15;17;19;21/Parkstraat 1;3;5. Het tegenover Parkstraat 1;3;5 gebouwde blok Parkstraat 4;6;8 (subblok 4) heeft een vergelijkbare hoofdvorm, maar de gevelindeling wijkt af. Zo bezit de middenpartij van 1;3;5 slechts een erker, maar zijn de delen aan weerszijden beide voorzien van een entree. Ook de indeling van de kopgevel is anders dan die van het tegenover liggende blok. De hoekwoningen (subblok 5) zijn wel identiek aan die van het tegenover liggende blok 2. De symmetrische gevel van de woningen Oosterhoutstraat 25;27 (subblok 6) is het beste te vergelijken met de gevel van subblok 1, maar dan zonder de middenpartij tussen de gebroken topgevels. Waardering

Het karakteristieke woningcomplex hoek Oosterhoutlaan/Parkstraat, waarvan blok II deel uitmaakt, is vanwege de zorgvuldige vormgeving der bouwblokken van architectuurhistorische waarde. Vanwege de samenhang tussen de bouwblokken heeft het complex ook ruimtelijke kwaliteit en is het derhalve tevens van stedebouwkundig belang. De nog vrij gave blokken I en II staan in het stadsdeel Assen Oud-Zuid, waarin veel waardevolle interbellum architectuur bewaard is gebleven, waardoor ook de ensemblewaarde groot is.