Inleiding

Uit drie blokken bestaand WONINGCOMPLEX waarvan twee blokken (I en II) van rijkswege worden beschermd (Oosterhoutstraat 15;17;19;21/Parkstraat 1;3;5 en Oosterhoutstraat 23;25;27/Parkstraat 2;4;6;8); het derde blok Oosterhoutstraat 29;31;33;35;37 wordt wegens teveel verstoringen niet van rijkswege beschermd, maar is in relatie tot de beschermde blokken wel van lokaal belang. De drie blokken maken deel uit van een kleinschalige stadsuitbreiding uit 1921 gelegen in Assen Oud-Zuid en zijn gebouwd in 1921 in opdracht van de Rijksambtenaren Woningbouw Stichting (R.A.W.B.S.). De blokken van respectievelijk zeven, zeven en zes woningen, die negen types (A,B,C,D,E,F,G,H en K) vertegenwoordigen, zijn ontworpen door de Haagse architect Yvo. D. Havermans in een expressionistische stijl met Amsterdamse School invloeden. De elk zeven woningen tellende blokken I en II op het kruispunt Oosterhoutstraat/Parkstraat vormen een visuele en stedebouwkundige eenheid met een identieke detaillering en overhoeks geplaatste, op het kruispunt georienteerde hoekwoningen. Het al in 1920, eveneens door Havermans ontworpen, zes woningen tellende blok Oosterhoutstraat 29;31;33;35;37;39 (dat niet van rijkswege wordt beschermd) heeft een identieke detaillering, maar is iets afwijkend van opzet. De voor de beschrijving van de twee van rijkswege beschermde blokken gebruikte indeling in de twee, drie of vier woningen tellende door een tussenlid verbonden subblokken 1 tot en met 7 is de indeling zoals die door de architect op de bouwtekeningen is aangegeven. Omschrijving

Het complex is samengesteld uit twee L-vormige delen van elk zeven woningen, gelegen aan de Oosterhoutstraat en de daar loodrecht opstaande Parkstraat. Zie voor de architectonische en andere bijzonderheden de omschrijving behorende bij Oosterhoutstraat 15;17;19;21/Parkstraat 1;3;5 en Oosterhoutstraat 23;25;27/Parkstraat 2;4;6;8. Waardering

Het karakteristieke woningcomplex hoek Oosterhoutlaan/Parkstraat is vanwege de zorgvuldige vormgeving der twee beschreven bouwblokken (I en II) van architectuurhistorische waarde. Vanwege de samenhang en de situering der bouwblokken heeft het complex ook ruimtelijke kwaliteit en is het derhalve ook van stedebouwkundige belang. De twee nog vrij gave blokken staan in het stadsdeel Assen Oud-Zuid, waarin veel waardevolle interbellum architectuur bewaard is gebleven, waardoor ook de ensemblewaarde van het complex groot is.