Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
469386
Complexnummer
469385 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82863/45
Kadastrale aanduiding
Norg R 2306
Norg R 1667
Peesterstraat 8, 9331 BC te Norg
Peesterstraat 6 A, 9331 BC te Norg

Omschrijving

Omschrijving

In ambachtelijk traditionele bouwtrant opgetrokken BOERDERIJ met in de topgevel het jaartal 1820; uitbreidingen uit de periode 1900-1920. Het woonhuis wordt gedekt door een samengesteld zadeldak belegd met muldenpan. Noordelijke topgevel met vlechtingen, ventilatiegaten, staafankers, zolderramen; zesruits schuiframen met rollaag. Aan westzijde uitbreiding in de vorm van kamer met erker onder steekkap. De oostzijde is eveneens uitgebreid en heeft zesruits schuiframen in de zijgevel en in de oostelijke topgevel eenvoudige ramen en deur met bovenlicht, geblokte strekken, dubbelraam in topgevel; windveren en goot op klossen. Het woonhuis staat met een tussenlid, waarin inrijdeur met loopdeur en vierruits raam, in verbinding met de zuidelijk gelegen L-vormige houten bijschuur onder met riet gedekt schilddak met enkele rijen pannen onderlangs; tandlijst; staldeuren en stalramen. Gevelgedeelte bij het 'plaatsje' aan westelijke zijde deels uitgevoerd in afwijkend, groot formaat steen en onder meer met kelderraam met diefijzers.

Waardering

Boerderij van bouwhistorisch, architectuurhistorisch en typologisch belang; voorts stedebouwkundig bepalend voor de kleine brink en het noordelijk gelegen kruispunt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 469385. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1820
1820
exact
restauratie
1900
1920
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing