Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478016
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82866/198
Kadastrale aanduiding
Vries U 1439
Minister Cremerstraat 5, 9491 TJ te Zeijen

Omschrijving

Inleiding

Haaks op de weg gelegen BOERDERIJ genaamd Cremer Hoeve, gebouwd in 1915-1916 in sobere Interbellum-architectuur in opdracht van J.T. Cremer en ontworpen door H. Masselink (architect in dienst bij de Nederlandsche Heidemaatschappij). De boerderij vormde het sluitstuk van de in technisch en landbouwkundig gezien innoverende ontginningsactiviteiten op het Zeyerveld. Op de herdenkingssteen in de zuidelijke zijgevel staat: 'De eerste steen gelegd den 6den augustus 1915 door den heer J.T. Cremer geboren te Zwolle den 30sten juni 1847 eigenaar en ontginner van het Zeyerveld groot 620 ha ontgonnen met de hulp der Nederlandsche Heidemaatschappij in het tijdperk 1908 - september 1915.' Cremer was destijds minister van kolonien. De bijgebouwen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit woonhuis en aangebouwde schuur. Het op rechthoekige grondslag gebaseerde en in baksteen opgetrokken woonhuis is deels onderkelderd, omvat een bouwlaag en wordt gedekt door een hoog opgaand zadeldak belegd met pannen; schoorsteen; symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een (inmiddels tot raam verbouwde) deur (waarboven de naam Cremer Hoeve met aan weerszijden een breed venster met luiken; verdiepingsramen onder een licht uitkragend en met hout betimmerd gevelveld. Aan het woonhuis aangebouwd is de bredere en hogere schuur, die is gebaseerd op rechthoekige grondslag, is opgetrokken in baksteen en wordt gedekt door een hoogopgaand en kort afgewolfd rietdak waarin halfronde dakkajuiten zijn opgenomen. Metselwerk in donker trasraam, rollaag, rode steen en onder de muurplaat een tandlijst. De hoogopgaande kopse gevels hebben vlechtingen en staafankers; korfboogvormige inrijdeur. Noordgevel met steunberen met daartussen stalramen; staldeur met zijlichten; inrijdeur met gebogen bovendorpel (veroorzaakt opwipping van rietdak). Zuidgevel met stalvensters, licht uitspringende gevelvelden waarin een staldeur en daarboven op houten klossen rustende boogvormige zolderdeuren. INTERIEUR: in het stalgedeelte zijn, met het oog op een zo hygienisch mogelijke inrichting, onder meer ranke gietijzeren kolommen en gewalste ijzeren profielbalken toegepast.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch belang vanwege de innovatieve landbouwkundige ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving alsmede de typologische zeldzaamheid. Stedebouwkundig belang vanwege de relatie met het ontginningsgebied het Zeyerveld.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver