Hoofdstraat 21, 9444 PA te Grolloo

Inleiding

PASTORIE behorend bij de Nederlands Hervormde kerk en gebouwd in 1853 ineen zeer sobere aan de Waterstaatsstijl verwante stijl. In 1975 is de pastorie in opdracht kerkeraad gerestaureerd door Bureau Monumentenzorg van de provincie. Behalve de te beschermen naastliggende kerk is ook de achterliggende begraafplaats vermeldenswaardig.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd in baksteen opgetrokken huis met haaks op de achtergevel een kleine aangebouwde berging onder zadeldak, bestaande uit een bouwlaag en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met oudhollandse pannen; dakkapel in voorste en zuidelijke dakschild; vier schoorstenen met kappen; eenvoudige geprofileerde goot op klossen. Gevelopbouw met getoogde vensters voorzien van zesruits schuiframen; noordelijke zijgevel met kelderraam met diefijzers en daar boven een vierruits schuifraam (opkamer). In de symmetrisch ingedeelde voorgevel een gebombeerde paneeldeur met bovenlicht met snijwerk en eenvoudige omlijsting.

Waardering

Pastorie van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en herkenbaarheid, alsmede van stedebouwkundig belang vanwege de functionele samenhang met de omliggende elementen en de ruimtelijke betekenis van het object ten opzichte van het dorp.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

restauratie