483379 - Villa Gelria
Helpman M 8876
Verlengde Hereweg 161, 9721 AN te Groningen

Omschrijving

Omschrijving KOETSHUIS bij Villa Gelria, vrijstaand gesitueerd aan de noordzijde van de parkachtige tuin, aan het einde van de door groene beuken omzoomde oprijlaan, gebouwd in circa 1895 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het gebouw is in 1992 inwendig verbouwd en thans in gebruik als kantine. Aan de westzijde is een nieuwe serre aangebouwd, die buiten de bescherming valt. Het gebouw is opgetrokken op een kruisvormige plattegrond en telt één bouwlaag met een zolderverdieping onder een zadeldak met zinkafdekking (roefdak). De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten goot met fors overstek. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. Het gevelmuurwerk is verlevendigd met speklagen van gele baksteen en doorlopende lijsten van rode en witte siertegels en vooruitspringende rollagen boven de begane grondverdieping. In het vooruitspringende ingangsrisaliet is een dubbele houten staldeur geplaatst onder een segmentboog met een gepleisterde omlijsting waarop de tekst: 't KOETSHUIS is vermeld. In de topgevel hierboven bevindt zich een houten deur onder een rondboog, geflankeerd door twee ronde blindnissen met rollagen met in het midden twee paardekoppen, die vermoedelijk van zink zijn vervaardigd. De vensters in de vleugels zijn segmentboogvormig gesloten met rollagen van afwisselend rode en gele baksteen en hebben hardstenen vensterbanken en houten luiken. Twee soortgelijke vensters bevinden zich in het noordelijk middenrisaliet op de begane grond. In de topgevel hierboven bevinden zich twee smalle rondboogvensters. Waardering KOETSHUIS, van architectuurhistorisch en typologisch belang alsmede van belang als functioneel onderdeel van Villa Gelria.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)