Omschrijving

Inleiding COMPLEX, genaamd Villa Gelria, bestaande uit een villa met koetshuis en tuinmanswoning, vrijstaand gesitueerd in een parkachtige, door een gracht omringde tuin met waardevol oud geboomte aan de westzijde van de uit overwegend grote villa's en buitenhuizen bestaande bebouwing aan weerszijden van de Verlengde Hereweg, blijkens een eerste steen naast de ingang gebouwd in 1872 als buiten (zomer)huis van de bekende groot-industrieel en aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten naar ontwerp van J. Maris (toegeschreven) in een rijk versierde, eclectische stijl met invloeden van de Palladiostijl, karakteristiek voor de architectuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Aan de achterzijde strekte het park zich oorspronkelijk veel verder naar achteren uit met druiven- en bloemkassen, een paardenstal en een manege. Dit niet meer bestaande deel van de tuin is nu parkeerterrein van een achterliggend ziekenhuis. In 1913 is een serre van hout en glas naast de ingang in de noordelijke zijgevel aangebouwd. Sinds de jaren zestig van deze eeuw was de villa in gebruik als opleidingsinstituut en daartoe inwendig aangepast. De villa en het koetshuis zijn thans in gebruik als kantoor en kantine. De tuinmanswoning is thans in gebruik als woonhuis. Waardering COMPLEX, genaamd Villa Gelria, bestaande uit een gaaf bewaard gebleven monumentale villa met koetshuis en tuinmanswoning, vrijstaand gesitueerd in een parkachtige, door een gracht omringde tuin met oud geboomte, ontworpen voor de Groninger groot-industrieel en aardappelmeelfabrikant W.A. Scholten als buiten (zomer)huis in een zeer rijk versierde eclectische bouwstijl met invloeden van de Palladiostijl - typisch voor de architectuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege de architectonische en esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de aanleg van het geheel, en als zodanig van belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa's in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen.